SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Ob državnem prazniku, dnevu suverenosti, v Predsedniški palači dan odprtih vrat in počastitev 30. obletnice odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

Ljubljana, 25. 10. 2021 | napovednik

Urad predsednika Republike Slovenije ob državnem prazniku, dnevu suverenosti, in ob 30. obletnici odhoda zadnejga vojaka JLA iz Slovenije, v ponedeljek, 25. oktobra 2021, ob 11. uri in ob 12.30 v Veliki dvorani Predsedniške palače pripravlja dan odprtih vrat. Obiskovalci si bodo Predsedniško palačo pod strokovnim vodstvom tudi ogledali. Kot običajno bo v počastitev državnega praznika pred Predsedniško palačo postrojena častna straža Garde Slovenske vojske.

Uvodoma bo v Veliki dvorani obiskovalce sprejel in nagovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, praznični glasbeni program pa bodo pripravili člani Policijskega orkestra, uradnega protokolarnega orkestra Republike Slovenije.

Z dnevom odprtih vrat Predsedniške palače bo predsednik republike Borut Pahor skupaj z obiskovalci počastil 30. obletnico odhoda Jugoslovanske ljudske armade z območja Republike Slovenije, s čemer je Slovenija postala suverena država, nova oblast pa je v celoti nadzirala naš teritorij. To bo trinajsta (13.) slovesnost v Predsedniški palači in sodi v okvir prizadevanj predsednika Pahorja za ohranitev zgodovinskega spomina na prelomne dogodke pred 30 leti.

Dan odprtih vrat bo potekal v skladu z veljavnimi ukrepi za preprečevanje širitve covida-19 (obvezno nošenje mask, razkuževanje rok, vzdrževanje primerne razdalje). Zaradi zagotavljanja primernega števila so vsi obiskovalci vnaprej najavljeni, za vse obiskovalce je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani), kar prosimo, da dosledno upoštevate.

Dnevi odprtih vrat Predsedniške palače na pobudo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja potekajo od leta 2013. Dnevi odprtih vrat so postali priljubljen način praznovanja in počastitve državnih praznikov za vse generacije, saj je Predsedniško palačo doslej obiskalo več kot 25.000 (petindvajset tisoč) obiskovalcev vseh starosti, tudi iz tujine.

Naslednji dan odprtih vrat bo potekal 23. novembra 2021, ko praznujemo dan Rudolfa Maistra.


LOKACIJA: Velika dvorana, Predsedniška palača


Predstavnike medijev, ki bodo spremljali slovesnost, obveščamo, da je vhod in zbirno mesto na Gregorčičevi ulici 20 (vstop pri garažah) ob 10.45 od koder vas bomo pospremili do Velike dvorane. Vstop v Predsedniško palačo je omogočen le osebam, ki izpolnjujejo pogoje sheme PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Predstavniki medijev morajo imeti ob sebi ves čas trajanja dogodka veljavno potrdilo o izpolnjevanju enega izmed navedenih pogojev. Vljudno vas prosimo, da zaradi zagotavljanja varnih pogojev dela dosledno upoštevate vsa priporočila in izvajate vse zaščitne ukrepe, nošenje mask, razkuževanje rok pred vstopom na lokacijo in ohranjate varno razdaljo z ostalimi udeleženci.